Az Első Magyar-Dán Termelőiskola Alapítvány

Zalaegerszegen kerül megrendezésre a soron következő regionális disszemináció a Nyugat-Dunántúlon. A rendezvény helyszínét az Első Magyar-Dán Termelőiskola Alapítvány biztosítja, akik örömmel tettek eleget felkérésünknek. A EMDTA fennállása óta rengeteg fiatallal foglalkozott, szívügyüknek tartják a hátrányos helyzetű fiatalok helyzetének javítását, esélyeik növelését. Az alapítvány honlapján ezt olvashatjuk:

“…a termelőiskola igazolta a dán pedagógiai elvek helyességét: az alulképzett, motívációhiányos, hátrányos helyzetű, társadalmi beilleszkedési zavarokkal küzdő munkanélküliek felzárkóztatása és képzése külön intézményekre, olyan komplex programokra van szükség, amely magában foglalja a foglalkoztatást,a képzést és a résztvevők mentális fejlesztését egyaránt.

A termelőiskola pedagógiai kiindulópontja: „Senkinek nem lehet megtanítani semmit, ha ő ezt nem akarja.” Az iskola személyzete ezért folyamatosan arra törekedett, hogy az egyéni bánásmód elvének alkalmazásával vonzó, családias légkör megteremtésével, az egyéni gondok és problémák megoldásának segítésével megnyerje a programok résztvevőit az együttműködésre.

Ennek során megerősítjük hallgatóink önbizalmát, felkeltjük a tanulás és a szakmaszerzés belső igényét, továbbá, hogy a napi rendszeres munkavégzéssel sikerélményhez juttatjuk azokat az egyéneket, akiket korábban csak folyamatos kudarcok értek. A napi munkavégzés egyben a képzés fontos eleme is, hiszen: „aki dolgozik, az tanul is valamit”. A dán pedagógusok ezt a nagymama törvényének is nevezik.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.