Egy szlovákiai jógyakorlat – Harkácsi Pimpó Bábcsoport (Gömörfalva)

A Harkácsi Pimpó Bábcsoport 1999-ben kezdte meg működését, a nagyrőcei járásban található Gömörfalván. A település lakossága mindössze 990 fő, a helyi iskola vonzáskörzetébe azonban 12 másik, környező kistelepülés tartozik. A magyar nyelvi osztályokba járó tanulók száma kb. 270 fő. Minden évben új történetet dolgoznak fel a csoportokkal, attól függően, milyen korosztályok vannak jelen. Az alsósokkal leginkább népmeséket, Andersen- és Grimm-meséket dolgoznak fel, az idősebbekkel már lehet komolyabb produkciókra is készülni, dolgoztak már fel történetet komolyzenei aláfestéssel, és papírbábokkal, fehér vászon segítségével is adtak már elő.

A csoport célja a magyar nyelv, a palóc kultúra megőrzése és továbbadása, a meseszeretet erősítése a fiatalokban, gyerekekben, illetve a palóc és magyar irodalmi értékek megőrzése, terjesztése. A bábozók heti egyszer gyűlnek össze, maguk írják az előadás forgatókönyvét, ők készítik a bábokat és a díszletet is. A csoportvezetők évente kétszer utaznak Dunaszerdahelyre, ahol neves bábszínészek, bábkészítők képzik tovább a bábozókat. A csoportban lévők létszáma változó, évente körülbelül 15 tanuló aktív, de volt már olyan időszak is, mikor 26 fiatal dolgozott a projekteken. A csoport rendszeresen jár előadásokat tartani, Gömör több kistelepülésén is rendszeresen előadnak a közönségnek, elsősorban kisebb gyerekeknek; gyereknapokra, falunapokra hívják őket legtöbbször, de számos iskola és óvoda is keresi őket. Ezen túl léptek már fel Egerben, Kiskunhalason, Budapesten, számos fesztiválon képviselik a Felvidéket. Több nemzetközi versenyen is díjat nyertek, a 44. Duna Menti Tavaszon például gyémánt sávot szereztek egy Arany János ballada feldolgozásával.

A megvalósítók jelenleg fenntarthatónak tartják a csoport működését, rendszeresen pályáznak, hogy fedezzék az utazási, étkeztetési és anyagköltséget, többször nyertek már a Bethlen Gábor Alap és a Kisebbségi Kulturális Alap pályázatain.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.